top of page
CEDT_László Mádi - Verso (photo Gábor Du

VERSO


MÁDI LÁSZLÓ

19.06. - 20:00h -HISTRIONI

Dizajner svjetla: Fogarasi Zoltán 
Mentor: Szögi Csaba 
Glazba: Mádi László 

Koreograf: Mádi László 

Premijera: 2. ožujka 2020., National Dance Theater u sklopu Zoltán Imre Program 

Projekt podržali: National Cultural Fund of Hungary, Ministry of human Resources, Erzsébet Town Municipality, Central Europe Dance Theatre Foundation 

Verso, kao stražnja strana stvari, suprotna strana. Predstava je okrenuti svijet paralelnih interpretacija, proučavajući estetska i filozofska pitanja, nešto drugačije osim uobičajenog i običnog. Stvorili smo proturječni melting pot u kojem se nalazimo licem u lice s karmom koja nije generirana uzročno-posljedičnom vezom, ali nekako se ipak hrani, na vrlo neočekivan način, našim postupcima i željama. Ovaj svijet, izmaknut kontroli, nastao slučajno, pun je nepredvidljivih posljedica našeg ponašanja.

Pokreti, cjelokupan rad tijela, čini se da da su na pogrešnoj strani i ne idu u smjeru koji bi bio logičan. Obrnuto okružje iskrivljava sve što se nalazi u njemu, do točke potpune ludosti, a na vrhuncu jednostavno sve padne natrag u stvarnost.

Na koliko načina možemo doći do situacije inverzije u životu? Nismo običavali primjenjivati taj pojam na svakodnevne navike, djelovanje ili na sam život, ali se odgovor na ovo neobično pitanje očekuje, kao i o ciljevima koje smo postavili visoko ili nisko te o zloupotrebi resursa, stvari/ bogatstva. Prema Ágostu Gregussu, doktoru filozofije, inverzija je manifestacija jedne vrste nasilja koje također može nastati i zbog pretjeranog zadovoljavanja nečim ugodnim, poput neumjerene ljubaznosti prema drugima, što otvara prostor komičnom. Odjevena u dramatično ruho, inverzija može stvoriti trenutke u kojima oživljavaju osjećaji dvojnog značenja.

Izvođači: Bozsányi Liliána, Dabóczi Dávid, Gyevnár Réka, Horváth Adrienn, Joó Renáta 

bottom of page