top of page
image2.jpeg

DON’T TOUCH MY EYES / OUTLINE

ADRIJANA DANCHEVSKA / DEJAN BITROVSKI - Skopje Dance Theater

“Don’t touch my eyes” 


Koreografija: Adrijana Dančevska

 

"Don’t touch my eyes" odraz je makedonskog naroda.. Slavi  život, ljepotu u svoj njenoj jednostavnosti kao i kroz bijes postojanja. (Kada nestaneš, možda se iznova pojaviš) 
Izvode: Dejan Bitrovski, Anastasija Dančevska 
Glazba: Artefakt, Gordan Spasovski Trio 
Produkcija: Skopje Dance Theatre 2021 
Fotografija: Aleksandra Kostadinovska 
Adrijana Dančevska pripada generaciji mlađih koreografa okupljenih oko Skopje Dance Theatre, prve profesionalne grupe suvremenog plesa u Makedoniji, pod umjetničkim vodstvom Risime Risimkim. Od 2019., Adrijana je i Asistent na Odsjeku za Suvremeni pLes pri Akademiji za Film Sveučilištu “Goce Delčev”. Surađuje sa brojnim međunarodnim plesni organizacijama i koreografima (Tanec Praha; Summer Dance Camp Kina; Yukio Suzuki, Japan; Balkan Dance Project, Igor Kirov; Aleksandar Ilić, Srbija; Share Festival, Bratislava; Plesni Festival Quanzhou, Kina; Holland Dance Festival; Solo Festival, Turska; Rotterdam Dance Academy/CODARTS).  2020 realizirala je prvi makedonski plesni film: Home/the movie. U ožujku 2022, njen je rad predstavljen  u Parizu u prestižnom  prostoru za ples: Theater National de la Danse Chaillot. Koreografije gradi kroz česta sučeljavanja krajnjih emotivnih stanja koje kritičari nazivaju svježim iako provokativnim koreografskim stavom na makedonskoj suvremenoj plesnoj sceni.  


"Outline"


Koreograf: Dejan Bitrovski 
Izvodi: Anastazija Dančevska

 

Dejan Bitrovski je plesač suvremenog plesa i koreograf čije je plesno iskustvo utemeljeno u hip hopu i drugim urbanism plesnim stilovima. Profesionalno plesno obrazovanje stiče na Plesnoj Akademiji u Skopju pod vodstvom  Risime Risimkim. Od 2014. član je grupe Skopje Dance Theatre, a od nedavno je i asistent na Sveučilištu Goce Delčev-Stip. Također producira i plesne filmove. Od 2010.-2016., član je grupe Beatrix Crew kao koreograf i instructor, te nastupa na brojnim natjecanjima diljem Sjeverne Makedonije i Euopre, te je dugogodišnji nacionalni prvak Makedonije uz drugo mjesto svjetskog kupa ESDU Final Masters. Kao član Skopje Dance Theatre ali i samostalno, često surađuje  sa stranim koreografima te nastupe na međunarodnim festivalima. 


DANCE FEST SKOPJE

Umjetnička direktorica:  Risima Risimkin
www.dancefestskopje.com.mk


Dance Fest Skopje, osnovan 2005.,jedinstven je plesni festival u Makedoniji pod umjetničkim vodstvom Risime Risimki. Festival spaja makedonsku plesnu scenu sa međunarodnom. Tijekom 17 godina postojanja, festival je predstavio brojnih međunarodnih autora  i afirmiranih plesnih grupa  u nastojanju da prezentira suvremeni ples u svom bogatstvu stilova i mogućnosti. Festival dodjeluljue i  nagradu MENADA za životno djelo u području plesa u čast velikana koji su doprinijeli razvoju makedonskog baleta i plesa (poput Gorgi Makedonski, Natka Penusliska, Ogla Milosavleva i drugi) ali i velikanima međunarodne plesne scene (Milko Šparemblek, Carolyn Carlson i drugi). Od 2014. Festival producira bijenalno međunarodno natjecanje mladih koreografa DANCELAB. Sastavni dio festivalskog programa činei  plesne radionice, filmski program, konferencije kao i  druge akcije sa namjerom popuplarizacije plesne umjetnosti u Makedoniji.  
Plesni Teatar Skopje, Skopje Dance Theatre, prvi je profesionalni ansambl suvremenog plesa u Makedoniji pod umjetničkim vodstvom Risime Risimkin ( osnivačica,  dekanica i  profesorica na Sveučilištu Goce Delčev-Štip, Odsjek za suvremeni ples).  Osnivačica je Interart Centra za Kulturu (1996), organizacije koja podupire razvoj suvremenog plea u Makedoniji. Risima je vrlo aktivni sudionik međunarodne plesne scene, a kao autor i pedagog često surađuje sa međunarodnim plesnim organizacijama, institucijama i festivalima. Dobitnica je nacionalnih nagrada i priznanja za ostvarene rezultate u području razvoja suvremenog plesa u Makedoniji. 
 


 

Ova je prezentacija realizirana kroz međunarodni program Perform Europe i suradničku mrežu East is Best.

 
bottom of page