top of page
MayB_HerveDeroo.jpg

MAY B

MAGUY MARIN

Koreografija: Maguy Marin i plesači

Oblikovanje svjetla: Alexandre Beneteaud

Kostimografija: Louise Marin

Izvorna glazba: Franz Schubert, Gilles de Binche, Gavin Bryars

Koproducenti: Compagnie Maguy Marin, Maison des Arts et de la Culture de Créteil

Trajanje: 90 minuta (bez pauze)

 

 

May B pokreće paradu plutajućih ljudskih stanja, emocija, stvarajući tako nenadani kazališni jezik koji transformira smiješno, nasilno i uznemirujuće. Plesačeva moć iskazuje se kroz njihovu sposobnost da predstave misterij našeg bivanja na ovom svijetu.

Po drugi puta u Hrvatskoj, Tjedan suvremenog plesa predstavalja Maguy Marin, francusku koreografkinju koja preko 40 godina stvara plesnu povijest svojim neiscrpnim vrelom inspiracija. Predstava May B (1981), u Histrionskom Domu u Zagrebu, osvježena je koreografija koja nam donosi životne paradokse inspirirane Beckettovim svijetom – ovo djelo, koje ju je čvrsto postavilo na sve svjetske pozornice, ni danas toliko godina poslije, ne prestaje plijeniti pažnju publike.

Nakon više dekada od premijere koja se i danas pamti, Maguy Marin koreografkinja predstave May B inspirirane Beckettovim djelima, sada vrši inventuru vlastitih radova i sposobnosti, poigrava se sa mogućim, komponira, prearanžira, secira i iznova uznemiruje te rekonstruira varijacije, slijed sekvenci, beskonačno suprotstavljanje stvara fugu koja se izvodi na ne baš dobro uštimanom klaviru. Iskazuje našu efemeralnost, pokazujući da nismo stvoreni za vječnost, te nas poziva da iskusimo za što smo sve sposobni kroz transforaciju, kao što i ona to čini. Ova je značajna umjetnica i sama fluidna te konstantno mijenja konstrukciju svoje karijere a koja se sastoji od susreta i suradnji, prilagodbe okolišu i okolnostima. Od jednog do drugog rada, i tako već četrdesetak godina, ova arhitektica mogućih svjetova iznalazi u ovakvoj otvorenoj razmjeni iskustava kako na najbolji način biti svoj.

O Predstavi:

Ovo je djelo inspirirano djelima Samuela Becketta, čiji radovi suprotstavaljaju kazališni pokret i atmosferu fizičkoj i estetskoj izvedbi plesača, te nam na ovaj način omogućuju da dešifriramo najintimnije, skrivene i zaboravljene kretnje.

Namjera je razotkriti najmanju kao i najspektakularniju gestu među brojnim gotovo

neprimjetnim i nebitnim životima kod kojih postoji čekanje i “ne tako mirna” mirnoća; stvoriti prazninu, tihi prostor ispunjen neodlučnostima. Kada Beckettovi karakteri žude za mirnoćom, oni nemogu a da se ne kreću, bez obzira bilo to malo ili puno, oni se kreću.

U ovom u biti kazaIišnom djelu, za nas nije bilo bitno da razvijemo riječ, govor koliko da preuveličamo oblikovanje kretnje, i tako smo potražili mjesto susreta između pokreta kojeg koristimo u kazalištu s jedne strane, te plesa i koreografskog jezika s druge. Maguy Marin

Zahvale:

La Compagnie Maguy Marin prima potporu od:
Ministère de la Culture et de la Communication, la Ville de Lyon, la Région Auvergne-Rhône-Alpes te financijsku potporu l’Institut français za međunarodne projekte.

 

Zahvaljujemo se Francuskom institutu u Zagrebu i Teatroskopu – jugoistočna europska mreža izvedbenih umjetnosti.

 

“…Posjeduje izuzetnu maštu i obdarena je osjećajem za apsurd, a u djelima Samuela Becketta, iznalazi savršeno područje za meditaciju o životnim apsurdima..”  – The New York Times

„’May B’, (…) je spomenik Francuskog ali i medjunarodnog suvremenog plesa, te predstavlja pravo otkriće danas kao i 1981., godine kada se predstava slavila kao najava novih perspektiva u plesu…”  – The Financial Times

https://www.compagnie-maguy-marin.fr

bottom of page