top of page
ENO - ONE, foto Borut Bučinel 2.jpeg

ENO-ONE


URŠKA CENTA

18.06. - 20:00h - HISTRIONI

 

 

 

 

 

Autorica i koreografkinja: Urška Centa

Glazba: Robert Jukič, Tomaž Gajšt

Izvođači: Urška Centa, Tina Habun, Robert Jukič, Anež Gajšt

Dramaturgija: Andreja Kopač

Dizajn svjetla i video: Borut Bučinel

Fotografija: Andrej Lamut

Produkcija: Flota

Koprodukcija: Cankarjev dom

 

ENO – ONE je plesna predstava o ženi i njezinoj potrazi za slobodom i suživotom. Ona s drugim ženama dijeli isto tijelo, prostor i vrijeme. S njima gradi JEDNO koje se zrcali u njezinoj jednini. Njezini su koraci uobičajeni koraci, njezina misao je misao bezbroj drugih, a njezino krilo je polje u kojem može postojati samo zajedno s njima. Sve dok njezin osjećaj pripadnosti ne prekida slutnja pojedinca i sve njezine pore ne prožima miris slobode.  

 

Predstava je utemeljena na jeziku flamenka, istražujući zajedno sa suvremenim plesom i urbani zvuk koji bez napora crpi iz drugih glazbenih kultura. Elementi pokreta, tjelesni znakovi flamenka – tapkanje nogama, pucketanje prstima, pljeskanje dlanovima, dah i glas – služe kao glazbeni instrumenti i zajedno stvaraju glazbenu kompoziciju. Na sceni pratimo “njezino” udvostručavanje u liku dviju plesačica kao i “njezin” nastavak koji utjelovljuju dva glazbenika, što omogućava stalnu fluidnost i dijalog s “njom” i njezinim unutarnjim monologom koji neprestano eruptira. To stvara drugačije nijanse polifonije kao glazbene i pokretne orkestracije pri čemu svaka “rečenica” odjekuje prethodnim i izaziva sljedeće. Jedno koje određuje značenje uvijek je drugo, uvjetovano nerazdvojnim ispreplitanjem (jedinstvom) svih koji dijele ovo mjesto i vrijeme. 

 

ENO – ONE je tako njezina slika koja je nedjeljiva s vanjskim svijetom, njezino lomljenje pokreta i riječi, ne da bi rekonstruirala pitanja značenja već da bi se obratila svima koji zajedno s njom ulaze u dijalog, u kojem ona uvijek ostaje ona – beskrajno osobna, neobična, eterična, zagonetna, fluidna, tajanstvena, čarobna. Žena koja pleše.  

BIOGRAFIJA


Urška Centa je slovenska plesačica i koreografkinja koja svoj rad temelji na flamenku i suvremenom plesu, stvarajući svoj vlastiti neograničeni stil suvremenog flamenka. Nakon studija u Madridu - Centro de Arte Flamenco y Danza Española Amor de dios i Centro de Estudios Superior del Flamenco UFlamenco - te u Ljubljani na Akademiji za ples - Alma Mater Europaea, uglavnom se posvećuje kazališnoj plesnoj umjetnosti, kreirajući autorske predstave kao ENO - ONE, Deblas / Goddesses, Sacai, New Value itd. Također istražuje vezu plesa flamenko i udaraljki s različitim glazbenim žanrovima, što je rezultiralo projektima Nairuz (turska sufijska glazba i flamenco), Sentido (jazz/flamenco), Lorca, ti i ja (romske pjesme iz Španjolske, s Balkana i Istočne Europe), MTF feat. Sub-Lime (jazz, funk, hip hop), Caña (balkanska glazba i flamenko), Eno balado, prosim! (slavenske etno pjesme), Vito Marenče Group (flamenko/jazz) itd. Nastupala je na brojnim festivalima: Bi Flamenko Festival, 59. Jazz Festival Ljubljana, Lent Festival, Festival Pivo i cvetje Laško, Approdi festival, Flamenco Festival Zagreb te na mnogim drugim značajnim događanjima u Sloveniji i inozemstvu, surađujući s uglednim umjetnicima (Robert Jukič, Tomaž Gajšt, Zvezdana Novaković, Katja Šulc, Murat, Mirza Redžepagić, Joe Kaplowitz, Kukla, Nino Mureškić, Izidor Erazem Grafenauer, Michele Pucci, Damir Mazrek, Matjaž Stošić, Petra Vidmar, Kristijan Krajnčan, Marko Črnčec, Lenart Krečič, Tadej Kampl, Tomaž Pačnik, Žiga Murko, Jošt Drašler, Petra Onderufova, Rosana Hribar, Gorazd Jakomini itd.).

 

Od 2017. godine vodi ciklus koncerata flamenka Noches de Tablao happening u Ljubljani gdje redovito predstavlja različite umjetnike i programe, potičući na kreativni i suvremeni pristup interpretaciji flamenka. Angažirana je i kao plesna  pedagoginja, uglavnom u plesnim udrugama CoraViento gdje je metorica za studentske projekte, poput Redundant heart, i primjenjuje vlastiti pristup u poučavanju svjesnog pokreta u plesu flamenko – bosonogi flamenko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

bottom of page